Sayı: 71, 27.11.2022

Yıl: 2022

Makaleler

Kitap Kritiği

1988’den bu yana, yılda iki sayı olarak yayımlanan Atatürk Yolu Dergisi (AYOD), Milli Mücadele ve Cumhuriyet dönemi Türkiye’sinin toplumsal, kültürel, siyasal ve iktisadi alanlarında yapılmış özgün tarih araştırmalarını, başta akademik çevreler olmak üzere topluma ulaştırmayı amaçlar. 

Dergide, arşiv çalışmalarına, Cumhuriyet tarihi yazımına yeni yorumlar kazandırabilecek incelemelere, alana teorik ve metodolojik katkı sunabilecek eleştirel analizlere, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Türk modernleşmesine dair araştırmalara, alanla ilgili kitap tanıtımlarına ve makale çevirilerine yer verilir.

YAZIM KURALLARINA İLİŞKİN ESASLAR
Atatürk Yolu Dergisi’ne yayımlanmak üzere gönderilen yazılar, Atatürk Yolu Dergisi Makale Şablonu kullanılarak hazırlanmalıdır. Çift taraflı kör hakemlik uygulaması gereği, makale şablonunda yazarın/ yazarların kimlik ve iletişim bilgilerine yer verilmemelidir.
NOT: Yazılar, makale şablonuna aktarılırken, “Biçimlendirmeyi Birleştir” seçeneğinin tercih edilmesi, şablonun tasarımının korunması konusunda kolaylık sağlayacaktır.
Makale; Öz, Abstract, Giriş, Bölümler, Sonuç, Kaynakça ve Ekler şeklinde düzenlenmelidir. Değerlendirme süreci olumlu sonuçlanan Türkçe makaleler için ayrıca İngilizce genişletilmiş özet (Extended Abstract) talep edilir. Extended Abstract, makalenin amaç, yöntem ve sonucunu içermeli ve 600-800 kelimeden oluşmalıdır.
NOT: Extended Abstract, başvuru sırasında gerekli değildir.

ÖNEMLİ: GÜNCEL YAZIM KURALLARINA UYGUN OLARAK HAZIRLANMAYAN MAKALELER, DEĞERLENDİRMEYE ALINMAYACAKTIR.

KAYNAK VE REFERANS GÖSTERME YÖNTEMİ
Atatürk Yolu Dergisi, kaynak gösterme yöntemi olarak Chicago Manual of Style kullanır. Dergiye gönderilen yazılar, söz konusu yönteme uygun olarak hazırlanmalıdır.
Dergiye katkıda bulunacak yazarların, aşağıdaki örneklere dayanarak dipnotları düzenlemeleri ve kaynakça oluşturmaları gerekmektedir.
Ayrıntılı bilgiye http://www.chicagomanualofstyle.org/tools_citationguide/citation-guide-1.html adresinden ulaşılabilir. Aşağıda verilen örnekler, Chicago Manual of Style yönteminin dergimize uyarlanmış halidir.

ÖRNEKLER:

İD: İlk dipnot SD: Sonraki/kısa dipnotlar K: Kaynakça

NOT 1: Sonraki/kısa dipnotlarda “a.g.e. (adı geçen eser)” kısaltması ile “aynı yer” ifadesi kullanılmamalıdır. Yerine eser ismi uzunsa kısa olarak verilmelidir. Örnekler aşağıda yer almaktadır.

NOT 2: Dipnot numaraları, metin içinde, varsa noktalama işaretlerinden hemen sonra verilmelidir.

Kitap (tek yazarlı):

İD: Temuçin Faik Ertan, Kadrocular ve Kadro Hareketi, Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları, 1994, 241.
SD: Ertan, Kadrocular, 241. (Eser ismi uzunsa kısaltılmalıdır.)
K: Ertan, Temuçin Faik. Kadrocular ve Kadro Hareketi. Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları, 1994.

Kitap (iki yazarlı):

  • İki yazarlı eserlerde, dipnotlarda her iki yazar da belirtilmelidir. Kaynakçada ise birinci yazarın soyadı ve adından sonra ikinci yazar virgülle ayrılarak ad-soyad sıralamasıyla yazılmalıdır.

İD: İlhan Tekeli, Selim İlkin, Cumhuriyetin Harcı, Köktenci Modernitenin Doğuşu, İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, 3. Baskı, 2010, 55.
SD: Tekeli, İlkin, Cumhuriyetin Harcı, 55.
K: Tekeli, İlhan, Selim İlkin. Cumhuriyetin Harcı, Köktenci Modernitenin Doğuşu. İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, 3. Baskı, 2010.

Kitap (çok yazarlı):

  • Çok yazarlı eserlere verilen kısa dipnotlarda yalnızca birinci yazar belirtilip ardına ve diğerleri anlamında “vd.” kısaltması kullanılır. Kaynakçada ise yazarlar iki yazarlı kitap örneğinde olduğu gibi açık olarak yazılmalıdır.

İD: Temuçin F. Ertan, Hakan Uzun, Mustafa Toker, Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Arşiv Belgelerinde Milli Mücadele Yıllarında İstanbul’dan Anadolu’ya Silah ve Cephane Sevkiyatı (M.M. Grubu Ekseninde) 2 Mayıs 1921-31 Aralık 1921, Cilt I, Ankara: Ankara Üniversitesi Yayınları, 2019, 65.
SD: Ertan, vd., Milli Mücadele Yıllarında, 65.
K: Ertan, Temuçin F., Hakan Uzun, Mustafa Toker. Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Arşiv Belgelerinde Milli Mücadele Yıllarında İstanbul’dan Anadolu’ya Silah ve Cephane Sevkiyatı (M.M. Grubu Ekseninde) 2 Mayıs 1921-31 Aralık 1921. Cilt I. Ankara: Ankara Üniversitesi Yayınları, 2019.

Kitap (çeviri):

İD: Bernard Lewis, Modern Türkiye’nin Doğuşu, Çev. Metin Kıratlı, Ankara: TTK, 9. Baskı, 2004, 78.
SD: Lewis, Modern Türkiye’nin Doğuşu, 78.
K: Lewis, Bernard. Modern Türkiye’nin Doğuşu. Çev. Metin Kıratlı. Ankara: TTK, 9. Baskı, 2004.

Kitap (yazarla birlikte yayıma hazırlayanı veya derleyeni varsa):

İD: Celal Bayar, Başvekilim Adnan Menderes, Der. İsmet Bozdağ, İstanbul: Tercüman Yayınları, 1986, 113.
SD: Bayar, Başvekilim Adnan Menderes, 113.
K: Bayar, Celal. Başvekilim Adnan Menderes. Der. İsmet Bozdağ. İstanbul: Tercüman Yayınları, 1986.

Kitap (yazarı yok/belli değil, yayıma hazırlayanı veya editörü varsa):

  • Yayıma hazırlayan veya editör sayısı üç ve üzerindeyse, ilk dipnotta yalnızca birinci isim belirtilip ardına ve diğerleri anlamında “vd.” kısaltması kullanılır. Kaynakçada ise yayıma hazırlayan veya editörlerin isimleri açık olarak yazılmalıdır.

İD: Anadolu’da Ortodoksluk Sadası, Yay. Haz. Çiğdem Aslan, Mustafa Toker, Ankara: Ankara Üniversitesi Yayınları, 2014, 58.
SD: Anadolu’da Ortodoksluk Sadası, 58.
K: Anadolu’da Ortodoksluk Sadası. Yay. Haz. Çiğdem Aslan, Mustafa Toker. Ankara: Ankara Üniversitesi Yayınları, 2014.

Kitap Bölümü (editörlü):

İD: Hakan Uzun, “Atatürk Döneminde İzlenen Kültür Politikasına Genel Bir Bakış”, Cumhuriyetimizin Kültür ve Eğitim Politikaları, Ed. Fatma Bıkmaz, Ankara: Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Yayınları, 2017, 209-222.
SD: Uzun, “Atatürk Döneminde”, 221.
K: Uzun, Hakan. “Atatürk Döneminde İzlenen Kültür Politikasına Genel Bir Bakış”, Cumhuriyetimizin Kültür ve Eğitim Politikaları. Ed. Fatma Bıkmaz. Ankara: Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Yayınları, 2017: 209-222.

Dergi Makalesi (basılı):

İD: Necdet Aysal, “Osmanlı Donanma Cemiyeti’nin Sosyal ve Kültürel Çalışmalarına Bir Örnek: Osmanlı Denizcilik Yurdu”, Atatürk Yolu Dergisi, 67 (2020), 41-74.
SD: Aysal, “Osmanlı Donanma Cemiyeti’nin”, 41.
K: Aysal, Necdet. “Osmanlı Donanma Cemiyeti’nin Sosyal ve Kültürel Çalışmalarına Bir Örnek: Osmanlı Denizcilik Yurdu”, Atatürk Yolu Dergisi. 67 (2020): 41-74.

Dergi Makalesi (elektronik):

  • Makalenin DOI numarası varsa eklenmeli ve erişim tarihi belirtilmelidir.

İD: Kadri Unat, “Cumhuriyet'in On Beşinci Yıl Dönümü Kutlamaları: Başkent Ankara Örneği", Turkish Studies, 16/2 (2021), 773-787, doi.org/10.7827/TurkishStudies.49164, Erişim 16.06.2021.
SD: Unat, “Cumhuriyet'in On Beşinci Yıl Dönümü”, 773.
K: Unat, Kadri. “Cumhuriyet'in On Beşinci Yıl Dönümü Kutlamaları: Başkent Ankara Örneği", Turkish Studies. 16/2 (2021): 773-787. doi.org/10.7827/TurkishStudies.49164. Erişim 16.06.2021.

Gazete Makalesi:

İD: Mümtaz Faik Fenik, “Dünya Harbi Bitti”, Ulus, 15 Ağustos 1945, 1.
SD: Fenik, “Dünya Harbi Bitti”, 1.
K: Fenik, Mümtaz Faik. “Dünya Harbi Bitti”, Ulus. 15 Ağustos 1945.

Ansiklopedi Maddesi:

İD: Sina Akşin, “İttihat ve Terakki”, Tanzimat’tan Cumhuriyet’e Türkiye Ansiklopedisi, Cilt 5, İstanbul: İletişim Yayınları, 1985, 1422-1435.
SD: Akşin, “İttihat ve Terakki”, 1422.
K: Akşin, Sina. “İttihat ve Terakki”, Tanzimat’tan Cumhuriyet’e Türkiye Ansiklopedisi. Cilt 5, İstanbul: İletişim Yayınları, 1985: 1422-1435.

Tez:

İD: Çiğdem Kılıçoğlu Cihangir, İkinci Meşrutiyet'ten Milli Mücadele'ye Anadolu'da Sosyo-Ekonomik ve Kültürel Boyutlarıyla Rum Örgütlenmeleri (1908-1922), Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü, 2017, 147.
SD: Kılıçoğlu Cihangir, İkinci Meşrutiyet'ten, 147.
K: Kılıçoğlu Cihangir, Çiğdem. İkinci Meşrutiyet'ten Milli Mücadele'ye Anadolu'da Sosyo-Ekonomik ve Kültürel Boyutlarıyla Rum Örgütlenmeleri (1908-1922). Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü, 2017.

Arşiv Belgesi:

  • Yararlanılan arşiv belgesi, ilk dipnotta açık olarak verilmeli, kaynakçada ise yalnızca arşivlerin isimleri “Arşivler” başlığı altında belirtilmelidir.

İD: T.C. Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı Cumhuriyet Arşivi (BCA), 30-10-0-0.6-32-38, (28.11.1923).
SD: BCA, 30-10-0-0.6-32-38, (28.11.1923).
K: T.C. Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı Cumhuriyet Arşivi (BCA).

Web Sayfası:

İD: https://www.aa.com.tr/tr/pg/foto-galeri/ankara-universitesi-radyosu-dunyaya-19-mayis-ozel-yayini-yapacak-. Erişim 16.06.2021.
SD: https://www.aa.com.tr/tr/pg/foto-galeri/ankara-universitesi-radyosu-dunyaya-19-mayis-ozel-yayini-yapacak-. Erişim 16.06.2021.
K: https://www.aa.com.tr/tr/pg/foto-galeri/ankara-universitesi-radyosu-dunyaya-19-mayis-ozel-yayini-yapacak-. Erişim 16.06.2021.

NOT: Kaynakça’ya eklenecek olan eser türleri aşağıdaki sırada ve başlıklar altında düzenlenmelidir:

Arşivler (Arşiv belgelerinin tek tek belirtilmesine gerek bulunmamaktadır. Yalnızca yararlanılan arşivler yazılmalıdır.)

Resmi Yayınlar

Telif Eserler (Kitap, kitap bölümü, makale, sempozyum bildirisi, ansiklopedi maddesi, gazete makalesi, tez ve sözlük gibi yayınların tümüne bu başlık altında yer verilmelidir.)

Süreli Yayınlar

İnternet Kaynakları

Sözlü Tarih Görüşmeleri

NOT: Ekler, makalenin sonunda verilmeli ve altında belgenin içeriği hakkında kısa bir bilgi ile bilimsel kaynak gösterme ölçütlerine uygun bir şekilde kaynak yer almalıdır.

Etik İlkeler

1- Atatürk Yolu Dergisi, etik ilke ve değerlere ilişkin COPE (Committee of Publication Ethics) tarafından belirlenen ölçütleri ve YÖK Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi’nde belirlenen esasları dikkate alır.
2- Etik kurul izni gerektiren araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
3- Dergiye gönderilen, ancak değerlendirme sürecinde araştırma ve yayın etiği kurallarına aykırı oldukları tespit edilen yazılar reddedilir. Söz konusu aykırılık, yayın süreci tamamlandıktan sonra tespit edilirse yazı yayından kaldırılır. 
4- Tezden üretilen makaleler, çift yazarlı (danışman-öğrenci) değilse, tez danışmanından feragat yazısı alınmış olmalıdır.
5- Yazarların Sorumluluğu: Yazar, dergiye gönderdiği yazının, derginin benimsediği etik kurallara, yayın ilkelerine ve yazım kurallarına uygun olup olmadığını kontrol ve taahhüt eder.
6- Hakemlerin Sorumluluğu: Hakem, kendisine gönderilen yazıyı COPE tarafından belirlenen esasları dikkate alarak değerlendirir ve yazıyla ilgili görüşlerini içeren raporu, tanınan süre içerisinde editör kuruluna iletir.
7- Editörlerin Sorumluluğu: Editör;
• din, dil, ırk, cinsiyet, milliyet, kıdem veya kurumsal ilişki gözetmeksizin dergiye gönderilen yazıların değerlendirme sürecini tarafsız bir şekilde yürütür,
• hakem değerlendirme sürecini gizli tutarak üçüncü kişilerle paylaşmaz,
• değerlendirme sürecinin etik standartlara uygunluğu açısından COPE rehberini dikkate alır,
• değerlendirme sürecinin öngörülen sürede tamamlanması için gerekli işbirliği ve eşgüdümü sağlar,
• Yayın Kurulu ile değerlendirme ve yayın süreçleriyle ilgili bilgi paylaşımını COPE standartları çerçevesinde uygular,
• dergiye yayımlanmak üzere gönderilen veya önceki sayılarda yayımlanmış olan bir yazıya ilişkin mükerrer yayın, dilimleme, intihal, uydurma veri, çıkar çatışması ve haksız yazarlık şüphesi oluştuğunda, COPE tarafından belirlenen standartlara riayet eder.

Yayın Politikası
1- Atatürk Yolu Dergisi (AYOD), Ankara Üniversitesi Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü tarafından elektronik ortamda yılda iki kez (Güz ve Bahar) yayınlanır.
2- AYOD, açık erişim politikasını benimser.
3- Derginin yayın dili Türkçe ve İngilizcedir. Diğer dillerde yazılan ve dergiye gönderilen yazılar, Yayın Kurulu’nun onayı ile değerlendirmeye alınır.
4- Dergiye yazı gönderen yazarlardan herhangi bir ücret talep edilmez ve yazarlara telif ücreti ödenmez. Yayınlanan makalelerin telif hakkı, Atatürk Yolu Dergisi'ne aittir.
5- Yazarların dergiye yazı göndermeleri, AYOD’un yayın ilkelerini kabul ettikleri anlamına gelir.
6- Dergiye gönderilen yazılar, daha önce başka yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere başka bir yere gönderilmemiş olmalıdır. Yazılar bilimsel araştırma kriterlerine ve yayın etiğine uygun olarak hazırlanmalıdır. Yazılar kabul edildiği andan itibaren, tüm yayın haklarına AYOD sahiptir.
7- Dergiye gönderilen yazılar, yazım kurallarına uygun olmaları koşuluyla değerlendirmeye alınır. Yazıların değerlendirilme süresi ortalama üç aydır. Yazılar, iThenticate İntihal Programı ile denetlendikten sonra Yayın Kurulu tarafından değerlendirilerek hakemlere gönderilir ve hakemlerden gelecek raporlar doğrultusunda yazıların basılmasına/düzeltme istenmesine/geri çevrilmesine karar verilir.
8- Değerlendirme süreci olumlu sonuçlanan Türkçe makaleler için genişletilmiş İngilizce özet (extended abstract) talep edilir.
9- Değerlendirme süreci olumlu sonuçlanan yazılar, Yayın Kurulu’nun en az sekiz üyesinin kabulüyle yayımlanır.


Atatürk Yolu Dergisi açık ve bedelsiz akademik yayıncılık ilkesine bağlıdır. Yazarlardan makale işleme, gönderme ve yayımlanma sürecinde herhangi bir ödeme talep edilmez. Her makaleye yayımlanma tarihinden itibaren derginin internet sayfası üzerinden Creative Commons License of CC BY-NC-ND lisansıyla hiçbir bir kısıtlama ve gecikme olmaksızın tam metin olarak erişilebilir. Okuyucular yayımlanan her makaleyi karşılıksız olarak indirebilir, bastırabilir ve paylaşabilir. Yazar isimlerine ve makale başlıklarına atıf yapılmalıdır. Makaleler hiçbir şekilde değiştirilemez ve ticari amaçla kullanılamaz.

Journal of Atatürk Yolu is licensed under CC BY-NC-ND 4.0